Työikäisen väestön työ- ja toimintakykyä voidaan parantaa merkittävästi tukemalla ihmistä säännölliseen liikkumiseen. On olemassa vahvaa näyttöä siitä, että liikkuminen edistää työkykyä ja vähentää työnantajan kustannuksia. Se myös pidentää työuria, lisää tuottavuutta sekä parantaa työnantajakuvaa, kun edut liikunnan kannustamiseen otetaan käyttöön.
Liikunnallisen toimintakulttuurin luominen osaksi työyhteisöä on vastuullinen, välittävä ja ennaltaehkäisevä strategia. Jotta mahdollisimman moni työssäkäyvä aikuinen saataisiin terveysliikunnan piiriin, työnantajalla on mahdollisuus kannustaa heitä lukuisin keinoin:
-antaa käyttää työaikaa liikkumiseen
-tarjota ohjattua liikuntaa työpaikalla tai lähiympäristössä
-kustantaa henkilökohtaista terveys-ja liikuntaneuvontaa
-järjestää hyvinvoinnin teemapäiviä ja kuntomittausta
-ylläpitää keskustelua toiveista henkilöstönsä kanssa ja tilata esimerkiksi yhteisölle räätälöity luento tai workshop, jossa arjen ratkaisuja rakennetaan yhdessä asiantuntijan kanssa
Vain 15 prosenttia työpaikoista on määritellyt liikunnan osaksi strategiaa, jolla yritys ylläpitää ja parantaa henkilöstönsä työkykyä. Palkansaajista 83 % olisi valmis lisäämään liikkumistaan, kunhan keinot koetaan sopiviksi. Tarvitaan siis jatkuvasti aktiivista viestintää mahdollisuuksista, kannustimia, konkreettisia tilaisuuksia ja matalan kynnyksen tarjontaa liikkumisen helpottumiseksi.
Liikuntaseteleiden, työsuhdepyörien ja toimivan työterveyshuollon rinnalla toimimme me, yksityiset hyvinvointialan palveluntuottajat. Tuomme liikunnan työpaikoille työpäivän keskelle tai jälkeen, teemme kuntotestausta, luennoimme, pidämme rentoutusharjoituksia. Lisäämme yhteisöllisyyttä hyvinvointipäivien muodossa. Suunnittelemme ja toteutamme työpaikoille liikuntatiloja ja pidämme ne kunnossa ja käytössä.
Mahdollisuudet hyvinvoivaan työpäivään ovat kaikkien ulottuvilla ja ne kannattaa hyödyntää. Mitä teidän työpaikallanne tarvittaisiin juuri nyt?
Satu Salo
Smartgym Oy